SŁODKI KORZENNY MUS Z DYNI, DO OWSIANKI, NALEŚNIKÓW I DESERÓW

SWEET SPICY PUMPKIN MOUSSE, PERFECT FOR PORRIDGE, PANCAKES AND DESSERTS




Cudownie korzenny i słodki mus z dyni, który wzbogaci nam niejedno danie.


Spicy pumpkin mousse


Wspaniale smakuje w gęstej, gorącej owsiance, albo jako sos do pankejków, czy nadzienie w naleśnikach. Można go również wykorzystać na wiele sposobów w różnego rodzaju deserach. Ale też sam w sobie, wyjadany prosto ze słoiczka stanowi pyszne małe co nieco ☺


Spicy pumpkin mousse



To wszechstronny i wyjątkowy dodatek w naszym jesiennym menu, który po prostu trzeba robić tak długo, jak tylko mamy pod ręką dorodne i soczyste dynie ☺


Spicy pumpkin mousse


SKŁADNIKI (1 szklanka musu):




* Najlepsze będzie purée z pieczonej dyni, instrukcje jak je zrobić, znajdziecie tu. Ale jeśli nie macie możliwości takiego przygotować, to pokrójcie kawałek dyni  w kostkę, ugotujcie na parze, a następnie zmiksujcie. Potem można taki mus, jeszcze dodatkowo poddusić na małym ogniu w rondelku, aby odparować nadmiar wody i pomóc mu zgęstnieć.

** Opcjonalnie, jeśli mus jest zbyt suchy, a taki wychodzi gdy używamy np. dyni hokkaido, i polecam do tego mleko z orzechów laskowych, które dodaje mu fajnego orzechowego aromatu




PRZYGOTOWANIE:

Purée z dyni dokładnie mieszamy z sosem/syropem oraz przyprawą, jeśli jest za suchy to dodajemy mleka. Mus podajemy na zimno lub na ciepło. Jeszcze lepiej smakuje dzień po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą, dlatego najlepiej jest przygotować go dzień wcześniej. Przechowujemy go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Spicy pumpkin mousse


Wonderful spicy and sweet pumpkin mousse, which will enrich many dishes.
It tastes great in a dense, hot oatmeal, or as a sauce for pancakes, or filling in crepes. It can also be used in various ways in different types of desserts. But also makes a nice little treat, when you just eat it straight from the jar ☺

It's a versatile and unique addition in our autumn menu, which we simply need to make, as long as we have some pumpkin on hand :) 


Spicy pumpkin mousse


INGREDIENTS (1 cup mousse):




* The best will be homemade pumpkin purée, made with roasted pumpkin, instructions here. But if you can't prepare it, chop a piece of pumpkin, cook it in a steamer and then blend. Additionally, after that, you can simmer it over low heat for a moment, to help to evaporate the excess water and make it more thick.

** Optional, if the pumpkin puree is too thick, hazelnut milk is great for this, it gives an additional interesting aroma here



PREPARATION:

Mix the purée with the sauce / syrup and the spices. If it is too thick, add a little bit of the milk. Serve it cold or warm. It tastes even better the day after preparation, when all the flavors combine well. Store it in a sealed jar in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Spicy pumpkin mousse

6 komentarze:

  1. O maaamo, wygląda obłędnie! Muszę się w końcu przełamać i kupić tę dynię. Wiem, co zrobię jako pierwsze ;)

    ReplyDelete
  2. niesamowity, ta konsystencja!! <3 aż nie umiem oderwać od niego wzroku, a co dopiero gdybym go miała przed sobą! :D

    ReplyDelete
  3. Bardzo pyszna lista składników i apetyczne zdjęcia :-)

    ReplyDelete
  4. Konsystencja pierwsza klasa <3

    ReplyDelete
  5. zachwycił mnie swoją konsystencją <3

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION